[tex-live] \"\i causes problems with texlive 2015

Lutz Kruschwitz lutz.kruschwitz at gmail.com
Sun Jun 14 10:21:39 CEST 2015

I am using

Address = {Berlin},
Author = {von Chamisso, Adelbert [ursprünglich Louis Charles Adélaïde de
Chamissot de Boncourt]},
Publisher = {Die Andere Bibliothek (Begründet von Hans Magnus
Title = {Reise um die Welt: Mit 150 Lithographien von Ludwig Choris und
einem essayistischen Nachwort von Matthias Glaubrecht},
Year = {2012}}

now and the problem is still going on.

Best, Lutz.

2015-06-14 9:56 GMT+02:00 Philip Taylor <P.Taylor at rhul.ac.uk>:

> Lutz Kruschwitz wrote:
> > Thank you all for your engagement. But you did not focus on my problem
> > so far. The reason may be that I did not properly describe the problem.
> > So let me try once again.
> >
> >  1. I do not have the slightest problem with ï when using it in the body
> >     of a "normal" TeX-file.
> Nonetheless, your sample input does cause problems even using PdfTeX :
> Author = {von Chamisso, Adelbert [urspr\“unglich Louis Charles
> Adéla{\"{\i}}de de Chamissot de Boncourt]},
> The error lies not in the dotless-i-with-diaresis but with the u-umlaut,
> where the wrong character is used in your attempt to insert the umlaut
> using \" (you have <backslash><left-double-quote>).  As I know nothing
> about "inputenc", LaTeX, BibTeX or Biber, I cannot comment on your more
> substantive problem, but I would recommend removing the braces around
> "\i" since (a) they cannot be needed, and (b) they may be the source of
> the problem.
> Philip Taylor
> --------
> Author = {von Chamisso, Adelbert [urspr\"unglich Louis Charles
> Adéla{\"\i}de de Chamissot de Boncourt]},
> \end
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://tug.org/pipermail/tex-live/attachments/20150614/a9fd7e3d/attachment-0001.html>

More information about the tex-live mailing list